preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vrbani

Login
Novo na stranicama

 

       KLOKAN BEZ GRANICA

Tražilica


JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
Jelovnik 12-04 - 16-04-2021.doc

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Koliko dnevno sati koristiš stranice društvenih mreža?KORISNE POVEZNICE

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 10. 2017.

Ukupno: 210359
Danas: 134
Knjižnica

 

 

knjižnicu vodi Lea Ledinski, prof. bibliotekarstva

 

radno vrijeme:

ponedjeljak, srijeda i petak 8.00 - 14.00 sati

utorak i četvrtak 13.00 - 19.00 sati

  Popis lektire 2. razredi 2019-2020.doc
 Popis lektire 4. razredi 2019-2020.doc

Povrat knjiga
Lea Ledinski / datum: 27. 5. 2020. 10:00

Dragi učenici, poštovani roditelji,

na ulasku u Školu na stolu kod porte nalazi se kutija za odlaganje knjiga. Tamo možete ostaviti knjige iz školske knjižnice koje želite vratiti, tako da ne morate ulaziti u Školu. Nije potrebno zapisivati ime, prezime ni razred; te podatke vidim pri skeniranju naljepnica na stražnjim koricama knjiga.

Učenici nižih razreda knjige mogu donijeti u Školu i u dogovoru s učiteljicom ostaviti na klupi u učionici. Učiteljice kasnije te knjige donose meni.

Sve bi knjige trebalo vratiti do završetka nastavne godine.

Zbog većinskog odvijanja nastave u prijepodnevnim satima, knjižnica također radi samo u jutarnjoj smjeni, od 8 do 14 sati.

Zahvaljujem na suradnji!


[OPŠIRNIJE]Prvašići u knjižnici Staglišće
Lea Ledinski / datum: 27. 1. 2020. 13:51

Prošlog su tjedna učenici sva četiri prva razreda naše Škole posjetili nama najbližu narodnu knjižnicu Staglišće.

Knjižnice grada Zagreba učenicima osnovne škole nude besplatan upis. Dosta je prvašića već učlanjeno u Knjižnice grada Zagreba, a djeca koja još nisu bila članovi, sada su imala priliku učlaniti se i prilikom posjeta podići svoju člansku iskaznicu.

Kao i svake godine, ovaj veseli susret obuhvaćao je šetnju od Škole do Knjižnice u pratnji učiteljica i školske knjižničarke, upoznavanje s knjižničarkama knjižnice Staglišće, razgledavanje prostora, upoznavanje s osnovnim pojmovima vezanim uz knjižnicu, njenim pravilima te pravima koje dobivaju kao članovi knjižnice. Naravno, kakav bi to posjet bio da nismo poslušali i par lijepih priča za malene.

Uspomene našeg boravka u knjižnici možete vidjeti ovdje, a ovom prilikom potičemo roditelje, bake, djedove da i sami prošeću sa svojim prvašima do Staglišća ili neke druge narodne knjižnice u blizini, upoznaju je, uključe se u aktivnosti koje knjižnica nudi te posude neku slikovnicu ili knjigu. Izbor je stvarno velik!


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja
Lea Ledinski / datum: 14. 11. 2019. 21:49

U okviru Mjeseca hrvatske knjige već se više od 20 godina provodi Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji organiziraju Knjižnice grada Zagreba - Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Ovim se putem nastoji potaknuti čitanje kod učenika od 4. do 8. razreda. Svake godine ogranizatori Kviza odaberu temu i tri knjige čiji su autori dobitnici ili finalisti aktualnih hrvatskih i međunarodnih nagrada, a učenici na internetu rješavaju kviz s pitanjima iz sadržaja tih knjiga.

Ove je godine tema Mjeseca hrvatske knjige glazba a naslov U ritmu čitanja, pa tako ovogodišnji Kviz nosi naziv Ritam odrastanja. Kviz su rješavali učenici 7. i 8. razreda. U četvrtak 14.11. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je završna svečanost i izvlačenje nagrada. Tokom prigodnog programa učenicima su se kratko obratile autorice ovogodišnjih naslova, Vlasta Golub, Ivana Guljašević Kuman i Jasminka Tihi-Stepanić. U glazbenom nas je dijelu skladbama iz filmova, popularne glazbe i klasika zabavljao kvintet Simply Brass.


 


[OPŠIRNIJE]Upoznajmo glazbene instrumente - harfa
Lea Ledinski / datum: 14. 11. 2019. 21:11

Mjesec hrvatske knjige (15. listopad - 15. studeni) ove je godine posvećen glazbi i nosi naziv U ritmu čitanja. Glazbeni odjel Knjižnica grada Zagreba organizirao je kroz proteklih mjesec dana nekoliko manifestacija i radionica posvećenih glazbi. U okviru jedne od radionica pod nazivom Upoznajmo glazbene instrumente u utorak 12.11. predstavljena nam je harfa.

Radionicu su u organizaciji učiteljice glazbene kulture i u pratnji školske knjižničarke posjetili zainteresirani učenici 7. i 8. razreda. Harfu je svirala i o harfi pričala Biserka Krčelić. Predstavila nam je svoj instrument, kratko nas provela kroz povijesna razdoblja i popratila ih izvedbama karakterističnih skladbi, objasnila kako se svira harfa, te smo na kraju imali priliku i sami pokušati proizvesti poneki zvuk i slikati se s harfom. Fotografije možete pregledati u prilogu likom na gumb opširnije.


 


[OPŠIRNIJE]Županijska razina Natjecanja u čitanju naglas
Lea Ledinski / datum: 11. 11. 2019. 21:58

U petak 8.11. u Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba održana je županijska razina Natjecanja u čitanju naglas.

Na Natjecanju birali su se predstavnici za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, u mlađoj i u starijoj kategoriji. Sveukupno se u mlađoj kategoriji natjecalo 8 učenika za Zagrebačku županiju i 14 učenika za Grad Zagreb, te u starijoj kategoriji 7 učenika za Zagrebačku županiju i 13 učenika za Grad Zagreb. Klikom na gumb opširnije u prilogu možete pronaći popise knjiga koje su čitali svi natjecatelji, te nadamo se odabrati neku za sebe.

Našu su Školu na natjecanju predstavili pobjednici školske razine Natjecanja u čitanju naglas, Lucija Plesac (5. razred) i Ante Kapović (8. razred). I Lucija i Ante osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji, te će sudjelovati na državnoj razini Natjecanja koja će se održati 21. i 22.11. u Sisku.

Čestitamo našim natjecateljima i želimo im puno sreće!

fotoalbum


 


[OPŠIRNIJE]Pobjednici školske razine Natjecanja u čitanju naglas
Lea Ledinski / datum: 30. 10. 2019. 23:43

U  utorak 29.10. u našoj je Školi po sedmi put održana školska razina Natjecanja u čitanju naglas, čiji je organizator Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.

Kroz Natjecanje nastoji se potaknuti čitanje iz užitka. Učenici natjecatelji sami biraju nelektirne naslove koje su pročitali i koji su im se svidjeli, te kroz uvod (predstavljanje knjige vlastitim riječima) i čitanje odabranog ulomka nastoje razredu objasniti čime su se odabrane knjige njima svidjele, te ih motivirati da ih i sami pročitaju. U nadi da će vam među svim tim zanimljivim knjigama neka zapeti za oko i potaći vas na čitanje, prilažemo vam popis knjiga s naznačenim razrednim pobjednicima, koje možete naći u prilogu klikom na gumb opširnije.

Ove su se godine u Natjecanje uključili svi razredi od 3. do 8. razreda, sveukupno 90 učenika. Prethodnih smo tjedana u razredima proveli razredne razine, gdje su učenici sami birali predstavnika svog razreda putem ocjenjivačkih listića. Među 19 finalista razrednih razina zatim smo na školskoj razini birali dva predstavnika škole, u mlađoj (3. - 5. razred) i starijoj (6. - 8. razred) kategoriji. Ovo su naši pobjednici:

niža razina: Lucija Plesac (5. razred) - knjiga Djedov veliki bijeg
viša razina: Ante Kapović (8. razred) - knjiga Vidimo se na Fejsu!

Županijska razina Natjecanja održat će se u petak 8.11. u Gradskoj knjižnici.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!


 


[OPŠIRNIJE]Mali književni klub
Lea Ledinski / datum: 29. 8. 2019. 22:28

Jedna od aktivnosti koja se ove školske godine provodila u školskoj knjižnici bio je Mali književni klub, u kojem su sudjelovali zainteresirani učenici 3.b razreda zajedno s njihovom učiteljicom Višnjom Križ i školskom knjižničarkom.

U pravilu smo se sastajali svaki drugi tjedan, raspravljali o pročitanim knjigama, crtali, izrađivali plakate, s nestrpljenjem iščekivali objavu novog naslova za sljedeći susret... Svaki je susret bio dinamičan, glasan i veseo. S vremenom smo u knjigama opažali više detalja, naučili bolje se izražavati i jasnije oblikovati mišljenja, davali šansu knjigama koje možda ne bismo sami odabrali, otkrili nove zanimljive pisce, a pred kraj godine pokušali napisati i vlastitu priču! Sve te naše aktivnosti možete pregledati u fotoalbumu. Također, ako vas zanima koje smo mi to zanimljive knjige pročitali, svaki je član kluba sastavio vlastiti top tri najdražih knjiga!


[OPŠIRNIJE]Projekt Čitamo mi, u obitelji svi
Lea Ledinski / datum: 12. 6. 2019. 10:09

Ovogodišnji učenici trećih i četvrtih razreda su, baš kao već pet generacija prije njih, u drugom polugodištu kući na tjedan dana nosili knjižnične naprtnjače i na taj se način uključili u projekt Čitamo mi, u obitelji svi.

U današnje vrijeme kada je sve teže odvojiti se od ekrana razne vrste i posvetiti čitanju knjiga, a posebno čitanju iz užitka, ovim se projektom kod učenika nastoji pobuditi interes upravo za takav oblik provođenja slobodnog vremena. Svaki zainteresirani učenik trećih te učenici četvrtih razreda koji odluče sudjelovati drugu godinu za redom, u obitelj na tjedan dana nosi ruksak sa po sedam knjiga, za svakog člana obitelji ponešto!

I ove smo godine s veseljem svakog tjedna dočekivali knjižnične naprtnjaču, slušali dojam učenika kod kojeg je naptrnjača boravila, te birali sljedećeg učenika koji će je povesti u novi privremeni dom. Kako nam je stigao kraj školske godine i naprtnjače završile svoja putovanja, sve ove knjige (slika u prilogu klikom na gumb opširnije) ostaju u školskoj knjižnici , a nove se godine projekt nastavlja s novim naslovima!


[OPŠIRNIJE]Projekt straničnik (Bookmark Exchange Project)
Lea Ledinski / datum: 12. 6. 2019. 08:33

Prošle smo školske godine prvi put sudjelovali u Projektu straničnik (Bookmark Exchange Project), te razmijenili straničnike s dvije škole iz Slovenije. Projekt nam se jako svidio, pa smo se odlučili prijaviti i ove godine!

Cilj ovog projekta je povezivanje učenika škola iz cijelog svijeta kroz izradu straničnika (bookmarkera, označivača stranica). Nakon što učenici izrežu i oslikaju straničnike, oni se šalju poštom zemlji partneru, koja se dodjeljuje prema broju učenika i starosti učenika u prijavljenim razredima.

U izradi straničnika i ove su godine sudjelovali učenici trećih razreda. Naša smo 73 straničnika, kao što možete pretpostaviti po božićnoj temi, izradili još u prvom polugodištu. Zemlja partner nam je ovog puta bila Portugal. Dvije smo koverte dobili vrlo brzo, no čekali smo još i treću... Tako da smo bili presretni kada je i ona stigla, pred sam kraj školske godine!

Naše straničnike i straničnike naših prijatelja iz Portugala možete vidjeti u prilogu klikom na gumb opširnije!


[OPŠIRNIJE]Projekt Olimpijske priče
Lea Ledinski / datum: 9. 6. 2019. 21:23

I ove smo godine u našoj Školi proveli projekt Olimpijske priče, književno-sporstku manifestaciju u okviru koje učenici šestaši koji se aktivno bave nekim sportom svoj sport predstavljaju učenicima drugih razreda. Susret se održao prošli tjedan, kada smo obilježili i Dan sporta, tako da je cijeli tjedan bio u znaku tjelesne aktivnosti.

U projekt je bilo uključeno tridesetak šestaša sportaša, koji su predstavili nogomet, rukomet, odbojku, biciklizam, golf, hokej na travi, košarku, ples, plivanje, gimnastiku. Mnogi su se od njih obukli u dresove, donijeli kacige, štitnike, peraje, lopte, štapove, medalje, fotografije, isječke iz novina... Drugašići su imali puno pitanja, jedva čekali primiti koji rekvizit, a neki su se od njih i okušali u demonstraciji pojedinih sportova.

Tokom susreta smo naravno i čitali, i to šestaši drugašićima. Škola je dobila nekoliko kompleta serijala slikovnica Olimpijske priče, koji predstavljaju životne priče o uspjesima osmero sportaša olimpijaca. Iz svake smo slikovnice pročitali ulomak, a zatim slikovnice poslali s malenima u razrede, kako bi drugašići mogli pročitati cijelu priču.

Sve u svemu, tokom susreta bilo nam je zabavno i aktivno, i lijepo nas je pripremio i zagrijao za Sportski dan!


[OPŠIRNIJE]Smotra učeničkih zadruga
Lea Ledinski / datum: 7. 6. 2019. 12:57

Dana 7. lipnja na Zrinjevcu je održana XVII. smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Prisustvovali smo svečanom otvorenju te razgledali izložene radove ostalih zadruga. Ove smo godina na smotri samo fotografirali i prikupljali savjete i iskustva, a sljedeće se godine nadamo sudjelovati i sa vlastitim štandom.


[OPŠIRNIJE]Osnovana učenička zadruga Vrba
Lea Ledinski / datum: 5. 6. 2019. 12:37

Ove godine u našoj Školi po prvi puta je osnovana učenička zadruga pod imenom "Vrba". Cilj osnutka zadruge je potaknuti učenike da od kreativne ideje prođu kroz sve faze stvaralaštva do finalnog proizvoda te samog plasmana i predstavljanja istog.

Prvo predstavljanje našeg djelovanja bilo 31. svibnja na Sportskom danu naše Škole. Tada smo izložili likovno-umjetnička djela te primijenjene predmete koji smo izradili.

Neki od predmeta koje možete vidjeti ovdje i ovdje su herbarij podlošci za čaše, straničnici, teglice s biljem, pletene ogrlice i narukvice, magneti i privjesci licitarska srca, platnene oslikane torbe, grafike i drugo.


[OPŠIRNIJE]Posjet Životinjskom kutku
Lea Ledinski / datum: 15. 5. 2019. 11:48

Nakon što su u ožujku svi učenici petih razreda sudjelovali na radionici Divlje životinje u gradu, prošlog petka, 10.5., grupica zainteresiranih petaša zajedno s profesoricom likovne kulture Anom Kinčić Dubić i školskom knjižničarkom zaputili su se prema Životinjskom kutku u Vlaškoj ulici kako bi naučeno primijenili u praksi!

Tamo nas je dočekala gospođa Maša, dobro nam znana s prethodnih druženja u našoj Školi, te nam predstavila trajne i privremene stanare Životinjskog kutka - guštera bradatu agamu, mliječnu zmiju i dva zamorčića. Zamorci su bili malo sramežljivi no na kraju smo nagovorili jednog od njih na druženje s nama. Našim pak učenicima hrabrosti nije nedostajalo, pa su se slikali s gušterom Smaugom, koji je vrlo strpljivo pozirao. Oni najodvažniji pomilovali su, pa čak i primili i zmiju, koja je za nas doputovala iz zološkog vrta. Fotke naših neustrašivih učenika možete pregledati ovdje!


[OPŠIRNIJE]Mladi volonteri crtaju za Noinu arku
Lea Ledinski / datum: 9. 5. 2019. 17:57

Noina arka, najstarija hrvatska udruga za zaštitu životinja, u subotu 4.5. održala je manifestaciju Dan bez kaveza.

Svi posjetitelji Dana bez kaveza imali su priliku upoznati pse o kojima skrbi prihvatilište, izvesti ih iz kaveza, podružiti se s njima i prošetati ih. Prihvatilište Noine arke u Dumovcu trenutno skrbi za oko 60 napuštenih životinja. Neke od njih tamo su cijeli svoj život. Kavezi su njihov jedini dom. Iako se radnici prihvatilišta i volonteri svakodnevno brinu o njima, hrane ih, čiste i izvode u šetnju, oni na kraju dana opet ostaju sami u svojim kavezima. Cilj Dana bez kaveza je dodatno osvijestiti javnost o posljedicama nebrige o životinjama, promovirati volontiranje i naravno – pronaći dom napuštenim životinjama.

Učenici 1.c razreda naše Škole odlučili su se odazvati i doprinijeti manifestaciji. Izradili su crteže pasa, koji su zatim bili izloženi na štandu u prihvatilištu. Možete ih pregledati ovdje.

Ako ovo čitate, niste bili u mogućnosti obići prihvatilište prošli vikend, a željeli biste sudjelovati, slična se akcija odvija i ovu subotu. Organizator je Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s udrugom Noina arka. Akcija se zove Udomljavanje je fora i održat će se u subotu 11. svibnja od 10 do 18 sati. Tom prilikom možete posjetiti i azil Noina arka, budući da su Gradski azil i Noina arka susjedi!


[OPŠIRNIJE]Knjižnično novo ruho
Lea Ledinski / datum: 29. 4. 2019. 10:13

Stiglo nam je proljeće, priroda se budi i razlistava, a zazelenila nam se i naša školska knjižnica!

Riječ je o velikom projektu koji je Ana Kinčić Dubić, naša profesorica likovne kulture, osmislila i provela na satovima likovnog s učenicima viših razreda, i koji je nakon boravka u auli Škole svoje trajno mjesto našao na zidu knjižnice - mjesta mnoštva knjiga, puno lončanica i bilja, te naravno Kiplingove Knjige o džungli!


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Majom Kovačević
Lea Ledinski / datum: 5. 4. 2019. 12:49

Jeste li kada poželjeli upoznati lika vama drage knjige? Upravo su tu priliku u našoj Školi dobili učenici četvrtih razreda. U goste nam je naime došla Maja Kovačević, glavni lik romana za djecu Ključić oko vrata! Roman je napisao njen djed Nikola Pulić i nalazi se na popisu lektire za četvrti razred.

Knjiga je prvi puta objavljena prije preko 30 godina, 1985. godine. Naši su učenici sa zanimanjem, a mi malo stariji i s ponešto sjete slušali priče gospođe Maje o njenom djetinjstvu, o ključašima i o odrastanju u jednom drugom, sporijem, predinternetskom vremenu.

 


[OPŠIRNIJE]Ponovni posjet Željke Horvat-Vukelje
Lea Ledinski / datum: 25. 3. 2019. 13:48

U našu je Školu u ponedjeljak 25.3. ponovno svratila uvijek rado viđena gošća - spisateljica Željka Horvat Vukelja.

Nakon što su se prošlog mjeseca s njom družili učenici 1.a i 1.b razreda, sada je na red došao i 1.c razred... I naravno, novo druženje znači i nove priče! U veljači još se osjećao hladni stisak zime, pa su i priče tokom tog susreta imale zimsku notu. Sada nam je proljeće zakucalo na vrata, tako da smo umjesto o Zimulji Migulji, vunenim šalovima i toplim kapama slušali o visibamama, voćkama i crvićima u potrazi za novim voćnim domovima. A kako su prošli put učenici imali priliku pjevati, zapjevali smo naravno i mi! I na kraju svi zapljeskali i dobili petice iz znanja, ponašanja i pjevanja! A kada je trebalo postići Totalnu Tišinu, ni to nam nije bilo teško! A kako ne bi sve ostalo samo na riječima, o sve navedenom možete se uvjeriti i sami ako pregledate slike u našem fotoalbumu!


[OPŠIRNIJE]Divlje životinje u gradu
Lea Ledinski / datum: 25. 3. 2019. 13:04

U petak 22.3. u našoj je Školi održana još jedna radionica Zagrebačkog životinjskog kutka, Divlje životinje u gradu. U nju su bili uključeni svi učenici petih razreda.

U našem se Gradu često može naići na divlje životinje. To su među ostalima i ježevi, vjeverice, lisice, kune, čaplje, vrane... U urbano područje zalaze u potrazi za hranom, iz znatiželje, te zbog smanjenja njihovog prirodnog staništa, a neke od njih i trajno su nastanjene na području Zagreba.

Bitno je naučiti se međusobnom suživotu, ali i znati ispravno postupiti u slučaju susreta s divljom životinjom, na način gdje nećemo ugroziti vlastitu sigurnost i nećemo nauditi životinji. Zato je važno upoznati se s predrasudama, osloboditi se straha i uvidjeti važnost očuvanja prirode i živih bića iz naše okoline. Moguće je naići i na ozlijeđenu divlju životinju. U tom slučaju potrebno je kontaktirati sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu (gradski azil). Tada na teren izlaze djelatnici koji će životinji pomoći i u slučaju potrebe je smjestiti u oporavilište za divlje životinje u sklopu Zoološkog vrta grada Zagreba.

Kako bi i naši učenici bili informirani i spremni pomoći, sa zanimanjem su poslušali predavanje, poslušali snimke uobičajenih poziva građana Životinjskom kutku i okušali se u kvizu znanja o divljim životinjama u gradu - Istina ili mit.

fotoalbum


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju